FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Стотици „сировишкаре“ гониха злото в Брезник

Снимка: Павел Гълъбов

Сурва е в Брезник. Местните сурвакари – сировишкарете, изгониха злото в целия град и околията. Събитието беше изключително празнично и много грандиозно. Стотици маскирани „граовци“ показаха прекрасните си маски, чудовищни костюми и носии.

Още по темата

25 яну 2019 12:00

12

Едно от най-големите достойнства на Брезнишката Сурва е това, че публиката и сурвакарите бяха рамо до рамо, преди групите да излязат на празничната сцена. Обикаляйки центъра на малкия град видяхме хиляди усмихнати и подскачащи хора, които не бяха с маски, но усещаха, че участват в нещо красиво и хилядолетно – езическия ритуал по гоненето на злото.

Времето за едни беше студено, други се чудеха къде е снегът, Сурва принципно се посреща със заледени и заснежени Брезнешки склонове, категорични са местните. Едно е ясно, красотата на града е безспорна, тук има какво да се види.

Сировишкарете можеха да бъдат забелязани отвсякъде в центъра. Едно от най-красивите места беше площадът на маските. Там кукерите се подготвяха за дефилето до празничната сцена. Всеки можеше да се докосне до тях и да поиска снимка. Пламъкът в очите им беше жив, те правеха това, което им доставя голямо удоволствие, пазеха древната традиция, обогатявайки я с местен колорит. Все пак трябва да внимавате с човека с мечката, доста „тарикатски“ позволяваше да бъде сниман, а след това майсторски взимаше своя дан в парична стойност. Залисани от празничната атмосфера просто няма как да откажете „благотворителността“, празник е все пак, а хората са се постарали за нашето забавление.

Малиновото вино и красивата му продавачка, с усмихнатите й помощнички, успяха да вдигнат градуса на настроението ни до максимална степен. Наистина виното беше добро. Но най-много ни харесаха усмивките в лицата на хората. Пожелаваме си все по-често да виждаме такива искрени очи.Честита Сурва, благодарим Ви сировишкаре!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!