FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Спазват ли се правата на българите в Сърбия?

Сръбският външен министър Ивица Дачич направи остро изказване срещу българското малцинство в Босилеград и Цариброд. Защо Сърбия си позволява това, и то по време на европреговорите?

„Изказването е цинично, защото преди 100 г. Сърбия завладява тези територии – Босилеград и Цариброд, по силата на Ньойския договор, разкъсвайки семейства и села. Ясно е, че това малцинство не е останало да живее в Сърбия по негово желание, останало е там, поради това че България губи няколко войни поред и съответно сърбите са тези, които печелят територия – България никога не се разширява в териториална посока към Сърбия“, каза в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR Александър Сиди от ВМРО/ОП.

По думите на Сиди, това население живее в най-бедната част на Сърбия – нарочно е оставена да бъде така. От около 100 хиляди души преди около 25 г. сега са около 30 хиляди, които са останали в тези територии. Останалата част от хората са отишли или във вътрешността на Сърбия, или са дошли в България, или са взели български паспорти и са заминали на Запад. Така че, политиката по обезбългаряване е целенасочена, подчерта Александър Сиди.

За какво ще настояваме по време на европреговорите, доколко твърди ще бъдем?

Според Александър Сиди, по време на европреговорите сме длъжни да поставим българското малцинство, колкото и да не му се иска на Дачич, постоянно на масата на преговорите. В конституцията пише, че българското малцинство трябва да има всички права, а всъщност държавата нехае по този въпрос.

Александър Сиди е категоричен, че България може с много по-остри дипломатически ходове да накара Сърбия най-сетне да изпълнява своите ангажименти. „Най-крайното възможно решение е да се стигне до налагане на вето“, каза депутатът от ВМРО/ОП. „Аз лично се съмнявам. Смятам че здравият разум от страна на политиците в Белград ще ги накара да променят своето отношение по посока на този въпрос и съответно няма да стигнем до крайности да бъде спирана Сърбия по пътя й към Европа и НАТО“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!