FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

София ще бъде домакин на процеса „Акаба“ 2020 г.

Домакинството на процеса „Акаба“ през 2020 г. ще бъде в София. За това се договориха кралят на Хашемитско кралство Йордания Абдула Втори и българският министър-председател Бойко Борисов, който днес е на посещение в Аман.

Процесът „Акаба“ е иницииран през 2015 г. от крал Абдула Втори за укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

На 4 юни 2018 г. премиерът Бойко Борисов участва в Процеса „Акаба“, който за пръв път се проведе извън Йордания – в албанската столица Тирана. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Холандия, съобщиха от прессцентъра на Министерски съвет.

Българският премиер изтъкна достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона. „Високо ценим вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света“, каза Бойко Борисов.

Още по темата

13 окт 2019 14:45

41

Двамата лидери оцениха високо сътрудничеството в областта на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Изразено бе и желание за разширяване на ползотворните отношения между България и Йордания в областта на отбраната.

По време на срещата бе подчертано, че през изминалата година бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, което е добър повод да се даде нов импулс на сътрудничеството в сферите от общ интерес.

Акцент беше поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.
Министър-председателят на България и кралят на Йордания казаха, че има добро двустранно сътрудничество в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Неговият потенциал ще бъде широко разгърнат с подписването на меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Йордания.

В делегацията, водена от премиера, са включени министрите на културата Боил Банов, на туризма Николина Ангелкова и на транспорта Росен Желязков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!