FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Синът на Гунди спря кампанията „1000 за „Левски“ в HelpKarma

След разкритията за съмнителни практики при разпределянето на даренията през платформата HelpKarma прекратиха кампанията „1000 за „Левски“.
Синът на Гунди – Андрей Аспарухов, който живее в САЩ, обяви дарителската кампания с идеята да събере поне 1000 българи в Америка, които всеки месец да даряват по 20 долара за издръжка на детската школа на синия отбор.

За няколко години през дарителската платформа „HelpKarma“ минават милиони левове, които дарителите пращат за скъпоструващо лечение на стотици нуждаещи се. Журналистическо разследване обаче разкри съмнителни практики в разпределянето на парите на дарителите. Официално 5% от даренията остават в „HelpKarma“ за издръжка и заплати на служителите. Част от нуждаещите се обаче получавали по-малко от 95% от средствата дарени за тях.

Още по темата

6 ное 2020 17:37

36

„Такъв тип съмнения за злоупотреби с парите на дарителите е важно да бъдат разкривани и ако бъдат доказани да носят своята наказателна отговорност. Когато има вакуум и хората не намират помощ за лечение от държавата, този вакуум бива зает от такъв тип инициативи“, каза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова.

Oт платформата се отказаха и „Левски“, които използваха „HelpKarma“ за набиране на средства за инициатива им „1000 за Левски“.

„Със съжаление трябва да споделя, че поне временно прекратявам дарителската кампания “1000 за „Левски”. При създалата се ситуация с платформата „HelpKarma“, смятам, че не би било редно да продължим използването ѝ“, написа във Facebook профила си синът на Георги Аспарухов-Гунди – Андрей Аспарухов.

„Въпреки че „HelpKarma“ досега са точни и коректни към кампанията и всички дарени средства са преведени по предназначение без забавяне или допълнителни удръжки, не смятам, че мога да продължа при създалата се ситуация… Подпомагането за Академията на “Левски” е нещо много лично за мен”, написа още синът на Гунди и изпрати огромни благодарности на всички 261 души, дарявали от август насам пари в кампанията “1000 за Левски”.

„Реакцията на Андрей е напълно правомерна като човек, който е живял в Щатите, където честта е на много високо ниво. Негова беше инициативата, когато той взима това решение. Не иска да се създава нито нотка на съмнение, относно това, което се прави в името на „Левски“, обясни съакционерът на отбора Константин Папазов.

Освен за неясното разпределяне на парите от разследването се разбира, че лекарите от медицинския съвет, който доказва нуждата от събирането на средства, не знаят за съществуването на платформата.

Над 50 дарителски организации също излязоха с отворено писмо, в което настояват за бързи проверки и наказание при злоупотреби с дарения.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!