FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Сергей Игнатов: Още дълго време ще сме последни по образование

„Ще бъдем на последно място още дълго време. В България образователната реформа започна твърде късно“, каза бившият образователен министър Сергей Игнатов пред Bulgaria ON AIR. Той коментира тревожните резултати на международния тест PISA, където българските деца са последни в ЕС.

Според него отговорите на PISA не могат да бъдат научени в час. Там става дума за функционална грамотност и за разбиране на текст. За разбиране на въпроса, различителна способност кое е факт и кое е мнение.

Игнатов смята, че е направена решителна крачка и това е Законът за предучилищното и училищното образование, където ученикът е в центъра на образователния процес.

„Това не означава, че елиминираме училите и администрацията“, отбеляза той.

Относно PISA Игнатов отбеляза, че тя не мери само училищната класна стая.

„Нашите деца кога излизат от вкъщи и започват да правят самостоятелни крачки в живота си. В PISA трябва да можеш да вземеш сам решение. Ние живеем уютно в гнездата си и вкъщи, и в училище“, допълни той.

Според него трябва да имаме търпение да се сменят поколенията от преподаватели. Да дойдат хора, които от малки са се научили да взимат решения и да рискуват.

„Не можем да разглеждаме класната стая като нещо изолирано от всичко това, което се случва в живота“, каза Игнатов.

Според него законът няма да реши проблемите, но той е като магистрала – пътят е отворен и сега трябва да започнем да се движим по него.

„По-малко фактология, но важна, трябва да бъде в учебника“, смята бившият министър.

Той каза, че средата в училище е тръгнала да се променя към добро, но това е бавен процес, за който има исторически предпоставки.

Според него, въпреки резултатите от PISA, нашето образование не е на по-ниско ниво от останалите на картата на Европа и е конкурентоспособно.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!