FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Свободните болнични легла в цялата страна са 62%

НЗОК ще издържи дори на най-лошия вариант с разпространението на коронавируса у нас. В това бе категоричен управителят на Касата проф. Петко Салчев пред bTV.

В момента са разработени всички възможни варианти за действие. Направени са и няколко реорганизации.

„Една от тях е свързана с това, че голяма част от служителите на районните каси са в разположение на колегите им от районните здравни инспекции, за да подпомагат тяхната дейност“, обясни проф. Салчев.

„Хората се притесняват дали здравната мрежа е готова да посрещне това предизвикателство. Всеки ден имаме обобщена справка за наличните легла в цялата страна, които са свободни и заети“, уточни той.

Салчев успокои хората, че в момента свободните легла на територията на цялата страна са над 62%, а в София са между 60 и 69%.

В анестезиологичните отделения, където са и най-големите притеснения, 63% са свободните легла за цялата страна, а в София – 52%.

Ще бъдат преведени над 20 милиона лева на общопрактикуващите лекари. На 24 март ще бъдат наредени на Районните здравноосигурителни каси, които ще ги разпределят по съответния ред. За специализираната извънболнична помощ ще бъдат наредени 21,8 милиона лева, за денталните медици – 16 милиона лева, за лабораториите – 8 милиона лева, за онколекарствата, които се ползват в лечебните заведения – над 52 милиона лева и за дейността на болниците – над 82 милиона лева.

Специално за коронавируса няма специфична клинична пътека. Използва се №104, която е в рамковия договор. Пуснати са указания до всички болници как да се действа при този случай.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!