FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Само 14% от случаите на рак на гърдата се диагностицират рано

Светът посвещава месец октомври на борбата с рака на гърдата. Всяка година близо 4 000 българки научават тежката диагноза. Ако това се случи навреме, лечението е възможно почти на 100% процента.

Още по темата

8 окт 2019 20:51

2

1 окт 2019 19:50

5

За жалост обаче само 14% от случаите се диагностицират на ранен етап, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. А всичко е въпрос на няколко минути, при това абсолютно безплатно.

„Искам да уточня, че скрийнинг представляват прегледи на пациенти без оплаквания. Модерните апарати за мамография са достатъчно чувствителни да хванат заболяването в ранен стадий. Повечето пациенти, които идват обаче, са усетили нещо, което не е правилно“, посочи за „България сутрин“ д-р Мариела Василева от Александровска болница.

По думите ѝ всяка жена трябва да има добро чувство към собственото си здраве. В България има няколко практики, които липсват, а биха променили начина на лечение на пациента. 

По думите на доц. Свилен Маслянков много пациенти отиват да се прегледат, водени от това, че е безплатно, а е важно да се възпита отношение към здравето. 

„Това е лечим проблем. Симптомите са различни, а в основата е диагностиката. Всяка жена в зряла възраст нека заповяда при нас“, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Прегледите се поемат от Касата, а в подкрепа на световната кампания десетки български болници преглеждат и без направление.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!