FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Русе и Бургас срещу заповедта за Ковид и „чисти“ болници

Областните щабове в Русе и Бургас се обявиха срещу заповедта на здравния министър за изграждане на Ковид и чисти от ковид болници. От здравното министерство е даден срок до петък за преструктурирането на лечебните заведения в градовете.

Днес на брифинга на здравните власти министърът на здравеопазването съобщи, че преструктурирането в някои от най-големите градове вече е в ход.  

Още по темата

19 ное 2020 10:39

362

19 ное 2020 10:19

325

След проведена среща с медицинските заведения от областния щаб в Русе съобщиха, че няма да обособят исканите „чисти“ и Ковид болници. Планира се единствено разширяване на легловата база. „Няма да има чиста и Ковид болница, но в големите университетски болници, половината легла ще бъдат за Ковид. Болниците отделиха доста сериозно средства за преоборудване и реорганизации и в този момент да им кажеш, че всичко е безсмислено и да направим Ковид. Това ще бъде становището“, каза Свилен Иванов, зам.-областен управител на Русе.

От Бургас са изпратили предложение за обособяване само на „чисти“ болници, но не и на болници от двата варианта.

„Няма удачен вариант за Бургаска област, тъй като Окръжна болница е единствената най-голяма такава, с която разполага областта и огромна част от пациентите минават през нея. Беше обсъден вариант по предложението на д-р Паздеров четири болници на територията на областта да останат чисти от Ковид, да не приемат Ковид пациенти. Това са Поморие, Средец, кардиологичната болница и очната болница в Бургас“, обясни Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

В Бургас се обсъжда и вариантът за онкологичната болница. А в единствената кардио-хирургична болница в Югоизточна България към този момент 90% от леглата са заети от пациенти постъпили по спешност. Някои от тях са и заразени с Ковид.

„Те претърпяват съответната инвазивна или кардио-хирургична манипулация, след което при нас продължават да се лекуват от коронавирусната инфекция. В същото време, за да предпазим живота, здравето и работоспособността на нашия персонал, ние приемаме хидроксихлорохин профилактично, което ни позволи да нямаме заразени хора от персонала“, коментира д-р Любомир Чипилски, административен директор УМБАЛ „Сърце и мозък”.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!