FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Родителите изоставили бебето си заради тормоз от роднини

Социалните ще работят с родителите, които оставиха снощи бебето си на площадка в блок в „Люлин“, както и с родните им, като целта е те отново да могат да поемат грижите за него.

Детенцето е в добро състояние, настанено е в Дома за медикосоциални грижи „Иван Рилски“, съобщи социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА.

След като от социалните служби е взета бързата мярка за осигуряване на живота, здравето и отглеждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения семеен кръг, ангажира се той.

Още по темата

10 окт 2019 12:39

11

10 окт 2019 08:29

34

10 окт 2019 06:50

28

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че около 17 часа вчера бащата на бебето е посетил социалните и е казал, че иска на остави детенцето, защото майка му и сестра му тормозят жена му. Причината – бебето много плачело и това им нарушавало спокойствието.

При посещението си той е бил заедно с майката на бебето.

Когато социалните са ги помолили да удостоверят самоличността си, двамата си тръгнали.

Към 22 часа вечерта обаче те са оставили детето пред дома на дядото по майчина линия.

Реакцията на социалните служби е била незабавна и мобилният екип на ДСП „Оборище“ е пристигал на мястото веднага.

Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като те двете се грижат за него.

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете.

Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на детски, но до момента те не са направили това.

Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

Според Петков случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето.

Броят на изоставените деца е голям, над 1000 годишно, каза той.

Някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето, каза министърът.

Промени, които бяха направени със Закона за социалните услуги, бяха точно с такава цел – превенция на изоставянето, как да се реагира в случай, че има риск от изоставяне. Този риск е най-голям в родилните домове, в случаите, когато детето се ражда с увреждане, обясни той.

Петков допълни, че задачата на социалната система е да приложи бързо, адекватно действие, с което да намали риска от изоставяне, да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!