FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Работник пострада по време на ремонт на Пантеона в Русе

Работник е пострадал при възникнал пожар по време на ремонтни дейности под купола на Пантеона на възрожденците в Русе. Това съобщиха от противопожарната служба в крайдунавския град. Сигнал за инцидента е подаден към 13,00 часа днес.

Още по темата

9 дек 2019 15:51

2

От противопожарната служба обясниха, че най-вероятно при извършване на ремонтни дейности с нагряване с газова горелка се е предала температурата под обшивката на купола на музейния обект, като се е запалила част от дървената обшивка и изолацията. Други щети няма.

В гасенето са участвали два противопожарни автомобила и автомеханична стълба. Огнеборците са изнесли работник от обекта, който е получил леко обгазяване. Той е откаран в Университетската болница „Канев“.

От лечебното заведение съобщиха, че 30-годишният мъж е прегледан. Състоянието му не е тежко, като предстои да бъде изписан за домашно лечение.

Техническият ръководител на обекта Манол Георгиев обясни, че преди инцидента се е поставяла хидроизолация на фасадата. Той разказа, че работниците били в обедна почивка, когато към 12,45 часа видял пушек. Той и още един от служителите се качили веднага да гасят, но не успели да се справят сами. По думите му няма големи поражения, пише БТА.

Пантеонът на възрожденците в Русе се ремонтира с 1,8 млн. лева. Началото на дейностите бе поставено в края на месец май тази година. Средствата са осигурени по проект по трансграничната програма „INTERREG V-A Румъния-България“ 2014-2020 г.“. Той включва ремонт на сградата и околното пространство, подмяна на каменната облицовка, външна топло и хидроизолация, външно и вътрешно осветление, почистване и подмяна на позлатата на купола. Ще бъде закупена и модерна мултимедийна техника.

Пантеонът на възрожденците е открит през 1978 г., като досега ремонт не е извършван. В него са препогребани 39 известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев. Почетени са и 453 души – участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!