FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Пътуваме в чужбина на собствен риск, застраховката не е излишна

Застраховка в чужбина е препоръчително да си направим, ако сме решили да отскочим за уикенд или по-дълга лятна ваканция. Причината е, че за да пътуваме до съседните държави – Гърция, Румъния и Сърбия, ще попълваме декларация, че лечението ни при евентуално заразяване с COVID-19 по време на ваканцията е на собствен риск.

Още по темата

20 май 2020 12:23

74

20 май 2020 10:27

84

12 апр 2008 11:11

4

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след четиристранната среща на върха с колегите му от региона. Подобна декларация ще подписват и всички влизащи у нас от тези страни. Към момента това е условието за отпадане на 14-дневната карантина за тези, които се връщат от почивка или бизнес пътуване в някоя от тези държави.

За страните от ЕС, включително Гърция и Румъния, туристите могат да се ползват при нужда от медицинско лечение и европейската здравна карта, която дава право на безплатно лечение. В този случай обаче медицинските грижи трябва да са в лечебно заведение, което работи със съответната здравна каса, като такова може да няма в непосредствена близост до мястото, в което са отседнали туристите. Освен това може да се наложи те да предплатят част от здравните разходи и чак при връщане в България да получат парите си обратно. Това означава за предвидят голяма сума за евентуални медицински разходи.

Затова според експерти е по-добре да сключите и допълнителна туристическа застраховка, която би покрила лечението ви. Предвид, че повечето компании имат международни партньори, така няма да се наложи и да плащате големи суми предварително, които после да ви се връщат. Застраховката е препоръчителна и за страни извън ЕС, в които не са в системата със здравните карти.

В момента само един застраховател предлага подобна полица, която покрива и евентуално лечение от коронавируса, обясниха за „Труд“ брокери на полици.

Цената не е много по-висока от стандартната застраховка за туристически пътувания. За да се сдобият с подобна полица пътуващите към Гърция например трябва да платят около 2 лв. на ден от престоя си, или около 15-16 лв. за седмица, с които си гарантират спокоен престой.

Европейската здравна карта дава право на лечение в страните от ЕС. Право на такава имат здравноосигурените, а пластиката се издава от Националната здравноосигурителна каса. Срокът й на валидност е една година, като за пенсионерите и децата се прави изключение. Картата за възрастните хора важи 10 години, а за децата – 5 години, или до навършване на 18 г. Издава се за 15 дни, след попълване на заявление и се подновява месец преди изтичане на предходната здравна карта. За да е безплатно лечението ви в чужбина, трябва да намерите лечебно заведение – доставчик на местната здравна каса. Ако изберете друга болница, която няма такъв договор, всички здравни услуги остават да ваша сметка. Ако част от лечението не се покрива от местната здравна каса, допълнителните разходи на болния са за негова сметка. Затова експертите препоръчват и допълнителна застраховка при пътуване в чужбина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!