FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Пулмолог: Мръсният въздух помага за разпространението на COVID-19

Учени твърдят, че фините прахови частици пренасят коронавируса, а вдишването им води до увреждания, които ни правят уязвими при инфекции. Увеличава ли мръсният въздух смъртността от COVID-19?
Основателят на Airbg.info Стефан Димитров изрази мнение пред Bulgaria ON AIR, че нито миналата, нито за тази зима са били взети решителни мерки, свързани с преустройството на градската мобилност.

„Много по-уязвими са изложените на мръсен въздух. Фините прахови частици се явяват и добър транспорт за вируса. И тази зима няма съгласие в Столичния общински съвет, нито по разширяването на зоните, нито по паркирането. Светът прави тези неща много по-бързо. Данните противоречат изцяло на официалния доклад на Столичната община от 2017 г., който казва, че близо 60% транспортът допринася за това замърсяване. Данните казват, че прахът и калта са основен проблем на този град“, обясни той.

Според него липсва контрол, безотговорно е от страна на всеки, който паркира в зелени площи. Мерки трябват, но липсва воля и лидерство в хората, които избираме, смята Димитров.

„Най-голямата заплаха за здравето на българина е въздухът. Трафикът е огромен, имаме над 200 000 посещения в дни с мръсен въздух. Трябва да се избягват всякакви места с концентрация на автомобили“, отбеляза основателят на Airbg.info.

Пулмологът д-р Петър Чипев е с положителен тест за коронавирус. По думите му може да намерим много връзки между замърсения въздух и пандемията от COVID-19. Проучвания показват, че заболеваемостта и смъртността са свързани с качеството на въздуха.

Той цитира проучване, според което покачване на нивата на замърсяване дори с 1 микрограм на кубичен метър, повишава смъртността с 8%. Замърсеният въздух директно унищожава епителните клетки на белите дробове и предизвиква възпаления, които ги правят по-уязвими, стана ясно от коментара му.

„Вероятно замърсеният въздух и тютюневият дим повишават нивата на основния белтък , който вкарва коронавируса в клетките. Излагането на замърсен въздух продължително време повишава риска от диабет, хипертония и атеросклероза – рискови фактори за тежко протичане при COVID-19“, заяви д-р Чипев.

Той посочи още, че маските са едни, когато трябва да се предпазваме от заразяване с вирус и други, когато трябва се предпазваме от мръсен въздух. За второто са необходими маски с по-хубав филтър.

„Всеки, с каквито и да е симптоми на настинка или грип, дори без температура, трябва да мисли за COVID-19. Много хора чисто психологически изключват възможността да имат това заболяване“, каза за финал д-р Чипев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!