FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Провериха сигнал за умряла риба във Варненското езеро

Специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Регионалната лаборатория към ИАОС са извършили проверка по сигнал за умряла риба във Варненското езеро, съобщиха от пресцентъра на БДЧР.

Проверката е извършена в участък от крайбрежието на Варненско езеро – на около 500 метра източно от „Терем – Флотски арсенал“ в посока село Константиново. Там са установени големи количества умряла риба – попче и гюмюш, в езерото и на брега. Взетите експресни водни проби за анализ от мястото обаче не регистрират отклонения.

От Басейнова дирекция уточняват, че ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени, неразтворени вещества, БПК5 /биологично потребление на кислород/ и амоняк, за да се установи причината за измиране на рибата.

Уведомена е РИОСВ във Варна за извършване на проверка, която да установи бреговите източници на замърсяване.

Резултатите от анализа на водните проби от акватория на Варненското езеро и „Морска гара“ от предишните проверки по двата сигнала са готови, съобщиха още от Басейнова дирекция.

За първия сигнал за червено оцветяване и мъртви делфини са отчетени отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по два показателя БПК5 – 5.9 mg/l при норма до 4 mg/l, и общ фосфор – стойност 0.082 mg/l при норма до 0.06 mg/l.

Резултатите от пробите по втория сигнал за мътни и замърсени води в района на „Морска гара“ показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по показател БПК5 – при анализа е отчетена стойност 9.1 mg/l при норма до 4 mg/l.

Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона, допълват от БДЧР.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!