FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Природният газ по-евтин, но пари няма да бъдат връщани

Над 40% по-ниска тарифа на природния газ. Ще ни бъдат ли обаче върнати надвзетите пари?

„Казусът е доста сложен. На първо ниво, примерно „Булгаргаз“ да върне към топлофикациите, не е никакъв проблем, от там топлофикациите да преизчислят какви суми са надвзети също не е проблем. Но освен топлофикациите има много други клиенти на „Булгаргаз“ и за тях наистина ще бъде много трудно. И аз имам опасения, че за някои крайни потребители никога няма да се случи това, защото просто не е възможно“, каза енергийният експерт Васко Начев пред Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с потребителите на метан, на които е невъзможно да бъдат върнати парите. Разбрахме от комисията в парламента, че най-добрият вариант за връщане на парите е чрез сметките.

„Пари в кеш няма на никого да бъдат връщани, а за бъдещи периоди просто от направените разходи ще бъдат приспадани съответно суми. За всеки един от тези 8 месеца между август 2019 г. и март 2020 г., не са обявени, но аз имам опасения, че няма никога да бъдат обявени тези суми. Това е другият слаб момент в тези преизчисления“, посочи за „Денят ON AIR“ Начев.

Според него е трябвало на добра воля или под друга форма да се заяви, че на всеки потребител на газ ще му бъдат приспаднати Х%. Предстои да видим как ще бъде законодателно облечен този казус, защото в противен случай КЕВР нямат никакъв полезен ход, смята експертът.

„Спорен е моментът дали туризмът или енергийният сектор е повече потърпевш от тази пандемия, която е обхванала целият свят“, коментира Начев.

Начев предвижда цената на нефта да гравитира до края на април на тези нива. Очаква се следващата година да се завърне на позиции между 60 и 70 долара. „Предстоят тежки дни, не само за България. Това важи абсолютно за света в следващите година, две напред“, допълни Начев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!