FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Правилни ли са мерките на кабинета в подкрепа на кризата?

Правителството обяви, че ще отпусне 4,5 млрд. лева в помощ на бизнеса. Ще сработят ли икономическите мерки на кабинета за справяне с кризата след коронавируса?
„Опитвам се да обяснявам модела, а не да правя оценка на правителството, ние не сме в „техните ботуши“. Когато живеем в държава като България, където няма богат набор от инструменти, трябва да има масираност на подхода, много големи мерки да има предвидени. Важно е тези мерки да бъдат максимално отворени“, каза за „Денят ON AIR“ бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Според него мащабът на кризата, който се оформя, вече надхвърля значително обема на мерките.

„Това, което беше оповестено, е само начална стъпка. Факт е, че това не са 4,5 милиарда. Една част от мерките са за засилване на институционалния капацитет“, добави Дацов.

По думите му реакцията може да бъде и по-добра, но е в правилна посока и заяви, че се надява тези мерки да бъдат доразвити.

„Структурирането на мерките трябва да е в три посоки – за подкрепа на бизнеса, за подкрепа на системата в борбата с коронавируса и за подкрепа на отделното лице. Като запазиш работните места, хората няма да се лишат от доход. Нещата трябва да бъдат овладени и то с масирани мерки“, коментира бившият зам.-финансов министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че големите акули ще изплуват, но трябва да запазим капацитета в малките и средните фирми, като се насочи ресурс към тях.

„Пожелателно и добре изглежда този икономически съвет, но чисто практически, няма голяма полза. В Министерството на финансите и в БНБ работят 70% от наличните икономисти в тази сфера. Имаме няколко много добри модела, които работят в ЕС. 2008-9 г. Германия измъкна икономика си с подхода си“, отбеляза още Любомир Дацов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!