FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Положителни и отрицателни страни на бюджет 2020

„Има заявки за реформи, но няма голяма дейност“, това заяви икономистът Владимир Каролев в предаването „Денят ON AIR. Според него бюджет 2020 има своите позитивни, но и отрицателни страни.
„За първи път от 8 години няма увеличение на данъчната тежест. През последните години се увеличаваше данъка върху труда, който за благозвучие се нарича „осигуровка“. Увеличаваха в една година вноските към НОИ, или се вдигаше максималният осигурителен доход, или дори двете. През 2020 година за първи път няма увеличение на данъка върху труда“, изтъкна като една от положителните страни.

Друг положителен щрих е, че за първи се планира бюджетът да е без дефицит.

Икономистът обаче вижда и проблеми с предвидените пари.

„Много оптимистичен е сценарият догодина България да има 3.3% ръст на икономиката. България има ръст на икономиката от 10 години. Да, не е толкова голям, колкото ни се иска, но това е безпрецедентно. Критиката ми е, че продължава да расте бюджетът над ръста на икономиката. Според мен той няма да бъде да постигнат, но ще е около 3%, освен ако не дойде външен шок, но бюджетът е планиран с ръст от 7,5%“, каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По същия начин продължават да се наливат пари в нереформирани сектори, вместо да се извърши някаква промяна в тях.

Владимир Каролев потвърди, че е за увеличението в сектора на образованието, но заяви, че няма липса на учители.

„На глава на ученик, броят на учителите не намалява. Те застаряват. Млади хора не са стимулирани да влязат в системата не заради ниски заплати, а поради липса на развитие“, допълни той.

Според него трябва да се дават стипендии за специалности, от които пазарът на труда има нужда, а не стимули за отличен успех.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!