FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Планът за ТЕЦ „Марица-Изток“ 2: Какво включва…

Какво включва планът за ТЕЦ „Марица-Изток“ 2? Темата коментира икономистът Владимир Каролев в предаването „Денят ON AIR“.
„Алтернативата не е АЕЦ „Белене“ или АЕЦ „Козлодуй“, защото тези три централи са единствените три централи в България, които могат много бързо да увеличат или намалят мощността си. „Мариците“ са значим процент, малко повече от 40% от тока“, каза Каролев.

Според него България, заедно с още няколко държави от бившия Съветски блок, е изпълнила предсрочно намаляването на въглеродните емисии. Това е, защото е затворила големи мастодонти като „Кремиковци“ и „Химически заводи“.

„България има много ясно предимство и може да го докаже, че ние сме си изпълнили нашия ангажимент за чистотата на въздуха по отношение на въглеродния двуокис“, каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че турските електроцентрали са станали конкурентоспособни, защото те не плащат такива високи цени за въглеродните емисии.

„Че трябва да се повиши ефективността в „Марица-Изток“ 2, е напълно ясно“, категоричен беше Каролев.

Той смята, че трите централи трябва да минат постепенно от въглища на газ до 2030 г.

„Ако нищо не се направи, тези централи трябва да спрат през 2025 г. Но българското правителство трябва да предоговори това да се случи до 2030 г. Междувременно и трите централи да им бъдат създадени стимули да минат или на газ, или на комбинация между слънчева енергия, водород и газ. Това за мен е бъдещето на Маришкия басейн“, разясни икономистът.

Той заяви, че въпросът с „Марица-Изток“ 1 и 3 трябва да се реши на масата на преговорите. За Каролев темата „Топлофикация“ е много важна.  „Това е последният сезон, в който „Топлофикация“ ще изкара без фалит“, категорично заяви експертът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!