FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Патриот: Има абсолютна дезинтеграция на ромите

Ниска грамотност, липса на трудов опит и квалификация, ниска мотивация за работа сред ромското население… В тазгодишния доклад на Европейската комисия за прилагане на националните стратегии за интеграция на ромите бе отбелязано, че в България липсва активност от страна на ромската общност за достъп до пазара на труда, както и интерес за търсене на работа.

„Крайно време е Концепцията, предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов, да бъде приета от Министерския съвет и гласувана от Народното събрание. Тя засяга всички въпроси, отнасящи се за сигурността на хората в градовете и в малките населени места. Засяга т.нар. интеграция, която за съжаление не се случи през последните 30 години. Дори напротив – България стигна до абсолютна дезинтеграция на ромската общност“, коментира в студиото на „Денят ON AIR“ депутатът от „Обединени патриоти“ Красимир Богданов.

Нисък остава и процентът на децата от тази етническа група, които посещават училище.

„Липсата на социални и образователни навици от най-ранна детска възраст също създава проблеми. Затова в Концепцията се залага много на промяна към отношението им към образованието“, допълни гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Красимир Богданов припомни, че една от предложените от ВМРО мерки за справяне с проблема включва освобождаване от такса за детските градини на децата до 4-годишна възраст.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!