FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Паметникът на Капитан Петко войвода гледа към Доган Хисар

Всеки, който минава през граничния пункт, ще отправя взор към внушителната фигура на Капитан Петко войвода и ще се пита – достоен ли съм за този герой. Верният отговор ще бъде и отговорът за бъдещето ни. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Facebook.

По-рано днес Йотова откри тържествено паметник на Капитан Петко войвода на едноименния граничен пункт с Гърция при Свиленград. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, депутати, кметове, ръководството на Съюза на тракийските дружества, стотици гости присъстваха на церемонията. Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет след поетичен рецитал, изпълнението на тракийския химн „Ясен месец“ и приветствията на официалните лица.

Идеята за поставянето на 3-метровия каменен монумент в цял ръст на войводата и революционера е на Съюза на тракийските дружества и на община Свиленград по повод на 175-та годишнина от рождението на националния герой. Паметникът е дело на скулптора Стою Тодоров и е дарение от Столична голяма община. Фигурата на Капитан Петко войвода гледа на юг към родното му село Доган Хисар в днешна Гърция.

Това е личност, която е наш патрон, основател на тракийската организация. Тя символизира всички най-силни и добри качества на българския революционер – алтруизъм, патриотизъм, любов към Родината и готовност да се жертваш за нея, каза председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов.

Той припомни, че идеята за именуването на граничния пункт на името на Капитан Петко войвода преди 16 години с президентски указ е била именно на Съюза на тракийските дружества. Премянов изтъкна приноса на революционера и поборник за тракийската кауза за освобождението на Беломорието и Родопите от турско робство.

Чест е, че паметникът на големия революционер и боец за свободата на народите и защитник на българите от Македония, Източна и Западна Тракия е тук. Щастлив съм, че това се случва на входния пункт на България и сърцето на Тракия, посочи кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев. Той поясни, че за жителите на общината монументът е от особена важност, тъй като 80 процента от населението са потомци на българи от Беломорска Тракия, а Свиленград е приютявал хиляди бежанци в продължение на десетилетие.

„На мен не ми трябва царство, още везирство. Аз имам царство. То ми стига, когато ме тачи народът, гладните селяни и вдовиците с малки деца“. С тези думи на Капитан Петко войвода се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова. В тези няколко красиви български думи се съдържа духът на един голям българин, на един голям герой и на неговия светоглед, отбеляза Йотова.

Той ни остави такъв завет, че да можем да бъдем достойни за делото му, за саможертвата и за живота му, добави вицепрезидентът. Капитан Петко войвода ще заслужи дори уважението на поробителя, защото е човек с планетарни възможности и освобождава не само българи, а отива чак до остров Крит с другата легенда – Гарибалди, да се бори за чуждата свобода, припомни Йотова, цитирана от БТА.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!