FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Опасно е да се клати системата при пандемия, заяви лекар

Мерките срещу коронавируса у нас дават ефект и тенденцията е към затихване на епидемията, показва анализът на Националния оперативен щаб.

При наличието на такава епидемия нормалните процеси не можеха да се вършат по ясни причини. Направиха се много жертви от моите колеги, това не може да кореспондира с връщане на суми в никакъв случай. Средствата, които са получени, са от гласувания вече бюджет. Той е гласуван по пера. Усвоиха се суми, много по-малки от бюджета на НЗОК, този въпрос не стои на дневен ред. Има варианти и е въпрос на договореност. Това каза за „Денят ON AIR“ зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„Да се клати системата по време на епидемия е много опасно. Горд съм с моите колеги“, допълни той.

По думите му при една екстремна ситуация финансирането трябва да е различно, както се случва в много други сектори на бизнеса. Той даде пример със схемата 60/40, като припомни, че парите за нея са отпуснати от другаде.

„В състоянието на такава бедствена ситуация системата на здравеопазване трябваше да функционира и доста болници видяха доста трудности“, обясни д-р Брънзалов за Bulgaria ON AIR, като подчерта, че вече сме в края на въпросната епидемия.

„При намаляване на заболеваемостта би следвало тежките случаи да се лекуват в инфекциозните отделения. Планова хоспитализация нямаше дълго време и е време да им се обърне внимание и на тези случаи“,коментира още той.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!