FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Одрин иска затваряне на границата с България заради COVID-19

Одрин иска затваряне на границата с България заради COVID-19

Снимка: БГНЕС
Здравните власти в Одрин и Къркларели поискаха да се затвори границата с България заради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус. Те поискаха да бъдат затворени ГКПП-тата поне за 14 дни, както и да се правят повече тестове.

За последните две седмици в района болните са се увеличили два пъти в сравнение със средните нива за страната. Особено висок е ръстът на разпространението на епидемията при бременните и децата. Има увеличение и на смъртните случаи.

Междувременно Осман Билгин, валията на Къркларели, другият граничен град с България, каза, че случаите на Ковид-19 в областта през последните 1-2 седмици силно са се увеличили и че здравните заведения в областта са препълнени с болни.

Според валията увеличението се дължи на изключително засиления пътнически поток на гражданите от съседна България, които идвали специално за пазаруване през уикендите в граничния град.

„Не казвам, че съседите от България трябва да идват колкото може по-малко при нас. Призовавам въобще да престанат да идват. Защото 50 процента от случаите на разпространението на Ковид-19 в нашата област се дължат на активизирането на посещенията на българските граждани през последните седмици. Тези посещения представляват голям риск. Ако продължава с тези темпове, може да се наложи да приложим по-строги мерки от съществуващите в момента“, каза валията.

Освен с България те искат затваряне и на границата с Гърция, както и по-строги ограничения за социалните контакти.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!