FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Обществото ни е разделено за противоепидемичните мерки

Какви оценки дава обществото за мерките и склонни ли сме да понесем по-строги мерки, обяснява изследване, направено между 28 октомври до 1 ноември.

„Има поляризация, по някои критерии има разделяне поравно. В общи линии обществото е объркано, това е нормално на фона на видимите ръстове на случаите на коронавирус. Няма ясно мнозинство дали да са по-стриктни мерките“, обясни пред Нова тв социологът Първан Симеонов за последното изследване на „Галъп“.

Още по темата

4 ное 2020 05:33

547

3 ное 2020 23:10

35

3 ное 2020 16:11

453

Според него в момента няма причина за по-строги мерки. Има и известно свикване с мисълта за по-строги мерки, но ако това запитване е било направено през лятото 60% биха били против налагането на строги противоепидемични мерки, докато сега вече са 50 на 50, обясни социологът.

„Що се отнася до оценките как се справя властта – там нещата също изглеждат някак разделени. Все пак повече са тези, които смятат, че правителството не се справя. Назад във времето имаше по-високи нива на оценка за справянето на правителството. Те бяха продиктувани от по-малкия брой случай, от страха на обществото, както и от факта, че България действа бързо“, обясни още Първан Симеонов.

Той е на мнение, че влияние оказва и политическия контекст от лятото насам. По отношение на коронавируса обаче, оценката на работата на правителството е по-висока, отколкото оценяването на цялостната му работа.

„Това, което се откроява от лятото насам, е, че българите биха искали да получат възможността да разчитат на личната си отговорност. Друг е въпросът колко е голяма и сериозна тя. По отношение на носенето на маски няма голямо мнозинство. И там нещата са на кантар“, добави Симеонов и подчерта, че недоверие има и в правенето на тестове за коронавирус. Хората не виждат в тях крайна надеждност. „Най-голямото притеснение е, че няма разчитане на здравната система. Страхът за капацитета на здравната система е налице“, заяви той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!