FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Не е адекватно да се кандидатства само с матури, смята доц. Лозанов

Без кандидатстудентски изпит, но с матура, ще бъдат приемани студентите в повече специалности на Софийския университет тази година. Това е категоричното решение на най-старото учебно заведение в страната.
От Министерството на образованието също заявиха: матурата била достатъчно надеждна, за да се влезе в Алма Матер.

Предполагам, че трудно това лято биха се организирали изпитите по класическия начин. Не е адекватно да се оценяват само с матурите кандидатите. Въпросът е това да не остане практика, някой да не си помисли нещо подобно. Няма да имаме същата селекция, но имайте предвид, че образованието не е както беше в моята младост. Сега има много по-голяма свобода за изборите на хората – къде да работят, къде да живеят. Това каза за „Денят ON AIR“ доц. Георги Лозанов.

По думите му журналистиката е творческа професия, изискват се дадености, които не личат в матурите и общото образование.

„От това, че повече хора искат да учат, образованието не страда като ниво. Има места, в които прекалено залагат на лесен прием, лесен начин на завършване, което води до понижаване на качеството на образованието. Изисква се преоценка на висшето образование“, коментира той за Bulgaria ON AIR.

Според доц. Лозанов пандемията е показала колко хубав живот водихме досега и колко лесно можем да го загубим. Основното, което тя ни е показала е, че животът какъвто беше, трябва да го възстановим колкото се може по-скоро.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!