FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Неизбежно е: COVID-19 ще промени световния ред

Случващата се пандемия COVID-19 започна като глобална здравна криза, но веднага се разпространи и започна да влияе на другите области на живота по целия свят, предава БГНЕС.

Сценариите за световния ред след COVID-19

Кризата пряко засегна икономиките по целия свят. Някои анализатори твърдят, че въздействието на пандемията COVID-19 върху световната икономика може да е по-дълбоко и широко разпространено, отколкото влиянието на Голямата депресия от 30-те години на миналия век. Както всички глобални икономически кризи, кризата COVID-19 също ще окаже значително влияние върху конфигурацията на силите в света. Може да се появи нова международна система или съществуващата система да бъде преразгледана изцяло поради преките и косвените последици от сегашната криза.

Още по темата

2 апр 2020 08:00

37

2 апр 2020 07:40

20

2 апр 2020 07:10

89

2 апр 2020 07:00

57

Специалистите по международни отношения правят своите оценки и прогнози за световната политика в ерата след COVID-19. Съществуват алтернативни сценарии и прогнози как настоящата криза ще се отрази на облика на световната политика. Някои анализатори твърдят, че кризата ще ускори прехода на мощ от Запада към Азия.

Епохата след COVID-19 може да бъде началото на центриран около Китай ред и центрирана около Китай глобализация. Други твърдят, че преобладаващият фактор, Съединените щати, ще променят политиката си по отношение на Китай, ще намалят глобалната си ангажираност в някои части на света и ще използват ресурсите си по-ефективно за балансиране позициите на Китай. Стратегическото ограничаване на САЩ може да намали глобалната роля на Америка. Такъв сценарий може да генерира вакуум на силата и зони на конкуренция и хаос.

Някои анализатори твърдят, че ще има по-деликатен баланс на силите и по-динамични игри на дипломация по целия свят. Регионалните играчи могат да имат по-значими роли в рамките на тази нова система на силите. Възможно е да има динамични съюзи и контрасъюзи, които могат да предизвикат известно регионално напрежение и ограничени прокси войни. Такъв сценарий не се различава много от реалността, която имаме в международните отношения през последното десетилетие.

Песимистите твърдят, че настоящата криза и други глобални проблеми ще се задълбочат поради липсата на солидарност и сътрудничество между важни глобални сили. Те казват, че ако глобалните проблеми не могат да бъдат решени в координация, светът може да бъде завлечен в по-широка политическа криза или дори в нова глобална война. Оптимистите, от друга страна, твърдят, че човечеството все още може да демонстрира солидарност пред лицето на такава широко разпространена извънредна ситуация. Споделените човешки интереси и човешкият стремеж за оцеляване може да подтикне правителствата да си сътрудничат и да работят по споделени програми.

Досега всички школи на мисълта в международните отношения оценяваха възможните последици от кризата COVID-19 според техните концептуални рамки и теоретични и аналитични инструменти. Ето защо има значителна разлика в начина, по който алтернативните участници интерпретират днешните събития и защо техните прогнози се различават.

Съществуват обаче специфични точки на консенсус между различните школи.

Повечето анализатори прогнозират, че Азия и Китай ще имат по-значителна роля (положителна или отрицателна) в международната политика. Държавите ще имат по-централна роля в много области на икономиката и политиката. Силата на държавата и институционалният капацитет ще бъдат основно предимство в новата ера. Нараства скептицизмът към регионални и международни организации поради безсилието им в кризата COVID-19.

Другият момент, за който повечето анализатори са на едно мнение, е, че кризата също ще има значително влияние върху формирането на вътрешната политика на много страни. Финансовата криза през 2007-2008 г. доведе до укрепването на десни и леви популистки партии по целия свят. Настоящата криза може допълнително да засили авторитарните държави, ако те се представят добре. Либералните ценности и институции също могат постепенно да се разпаднат през следващите години. Либерализмът, международните институции, гражданското общество и многонационалните компании вероятно ще бъдат губещите в ерата след COVID-19.

Съществува и консенсус, че светът след COVID-19 ще бъде по-центриран в Азия. Китай ще играе по-голяма централна роля, или ставайки по-конструктивна, или по-дестабилизираща. Това ще зависи от кога се изчислява пълната информация за щетите от пандемията. Китай предпочете по-конструктивен подход в отношенията си със САЩ, тъй като американският и западният пазар бяха от съществено значение за китайското производство и износ. Тази зависимост модерира отношенията на Китай със западните му колеги. Тази ситуация може да се промени, ако линиите за производство и доставка постепенно се изместват обратно към САЩ или към други алтернативи на Китай. Симбиотични взаимоотношения, които успокояват напрежението, могат да се трансформират, ескалирайки напрежението и повишавайки конкуренцията между САЩ, Европа и Китай. Според този отрицателен сценарий, в ранните етапи, преди евентуално да се адаптират, всички участници могат да загубят. Такъв сценарий може да навреди на американските и европейските компании, които се конкурират в световен мащаб.

Алтернативният сценарий е бързото нормализиране на Китай от въздействията на COVID-19 с възстановяването на производството и търговията. Такъв сценарий може да даде огромно глобално конкурентно предимство на Китай, което може да използва за подпомагане на усилията за възстановяване на другите международни участници. В известен смисъл това може да е нов „План Маршал“, който може да има по-конструктивно и по-устойчиво политическо и културно влияние върху Китай. Китай в замяна, ще очаква да бъде продължен режимът на отворена търговия за произвежданите от него стоки и технологични продукти. Доколко Китай е готов да играе такава роля или как ще се управлява този процес са въпроси от критично значение, които трябва да бъдат решени през следващите месеци. Във всеки случай е предопределено международният ред, с който сме свикнали, да се променя през следващите месеци и години.

Онези, които са по-гъвкави и отворени да се адаптират към новите условия, ще продължат да преуспяват и да просперират, докато по-стабилните и по-тромавите системи ще изпитат проблеми./БГНЕС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!