FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

На градина без ваксини? Държавата ще обжалва

Държавата ще обжалва съдебното решение, което разреши неваксинирано дете от Сливен да ходи на градина.

Според решение на Сливенския административен съд неваксинирани деца могат да ходят на забавачка, защото не били опасни за останалите и нямало да пренесат зарази, а забраната за това е дискриминация.

Още по темата

6 ное 2019 15:18

114

9 апр 2019 12:15

70

9 апр 2019 11:00

332

Дотук се стигна след като отец Евгений от Сливен се оплака от дискриминация, защото две от децата му нямат ваксини, в резултат на което са спрени детските им помощи, а едното дете не е допуснато за градина.
Свещеникът отказва да ваксинира осмото си дете, а причината е, че едно от другите му деца е получило усложнение след ваксина за морбили.

„Ще обжалваме това решение, трябва да възтържествува справедливостта и вярвам, че това ще стане”, каза пред bTV д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

По думите му това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и за страните от Западна Европа.

Мотивите на сливенския съд са, че е нарушена е Конвенцията за правата на човека, но според Кунчев се цитира само една част от конвенцията, а се забравя една точка, в която пише, че когато заплашваш останалите и тяхното здраве, предните правила не важат.

Според държавния здравен инспектор това съдебно решение ще бъде отменено на по-горна инстанция, но е лошо, че то разколебава и плаши родителите.

Решението на сливенските административни съдии може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!