FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Националните олимпиади с до 15 ученици в зала

В залите, където ще се провеждат националните кръгове на олимпиадите в края на юни месец, ще има между 10 и 15 ученици. В стаите ще има осигурено минимално разстояние от 1,5 метра между децата. Това стана ясно от заповед на просветния министър Красимир Вълчев, с която се определя при какви мерки ще се проведат олимпиадите. 

В самите сгради ще има засилени противоепидемични мерки в работните и санитарните помещения, както и в коридорите. Ще се извършва дезинфекция и редовно проветряване. Деца с проява на остри заразни заболявания няма да се допускат. 

На 27-ми юни от 8,00 часа ще се проведе националният кръг на олимпиадите по „Математика“, „Химия и опазване на околната среда“, „География и икономика“, „Астрономия“„Философия“, „Информационни технологии“, „Английски език“, „Руски език“, „Испански език“ и „Италиански език“. В същия ден от 14,00 часа пък ще са по немски и по френски език.

На 28-ми юни от 8,00 часа ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература“, Математическа лингвистика“, „Физика“, „Информатика“, „Знам и мога“, „Гражданско образование“ и „Техническо чертане“, а от 14,00 часа – по „История и цивилизации“ и „Биология и здравно образование“. 

За да се избегне смесването на ученици тази година олимпиадите няма да се проведат в един и същи град. „През учебната 2019 – 2020 година националният кръг на всяка олимпиада за класираните от региона ученици се провежда на територията на съответния регион.“, посочват в заповедта Вълчев. Те ще се проведат в избрани от регионалните образователни инспекторати училища.

Преди старта на олимпиадите директорите на училищата ще трябва да направят инструктаж за спазване на лична хигиена на децата, които ще се явяват на изпитите. Те трябва да си мият по-често ръцете, да не се разменят храни и напитки, да се използват индивидуални пособия, да се избягва пряк досег.

Директорите ще имат грижана и за за логистиката при провеждането на олимпиадите. За всяка една от олимпиадите ще трябва да се осигуряг квестори, материали, консумативи и др. След провеждането на олимпиадите пък ще засекретят и изпратя на училището домакин на националния кръг писмените работи на учениците.

На база резултатите от националните кръгове се излъчват участниците за международни олимпиади, за учениците в 12-ти клас те служат за вход във висшите училища, а за 5-ти и 8-ми клас за важни при кандидатстването за гимназия. За останалите класове пък точките са важни за кандидатстване за стипендии за учениците по програмата за закрила на децата с изявени дарби. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!