FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Най-лошият сценарии: Населението ни да стигне до 6 млн. до 2040 г.

Най-лошият сценарии: Населението ни да стигне до 6 млн. до 2040 г.
Две са основните причини за демографската криза и двете нямат общо с раждаемостта. Българските жени раждат колкото европейките – 1.56 деца, а средното европейско ниво е 1.5. Това и още коментира по темата проф. д-р Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Двата фактора, отговорни за демографската криза са смъртност и миграция.

„В съвременния свят, когато жената се реализира по различен начин от 19 век, това означава, че не може да се влияе на раждаемостта, защото това е личен избор“, коментира проф. Христова.

„Факторът, на който може да се влияе, е смъртността– ние сме на първо място по смъртност в Европа“, допълни още професорката.

По въпроса с миграцията колегите й работят и с българи в чужбина. “ В средата на годината ще имаме резултати как България трябва да структурира една политика за българите в чужбина“, каза проф. Христова.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!