FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Майки срещу Сачева: Води ли министърът медийна пропаганда?

Майките от „Системата ни убива“ поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева, защото смятат, че тя води медийна пропаганда срещу тях. Те бяха подкрепени от БСП. Социалният министър пък декларира готовност за диалог.
„Майките са изключително обезпокоени, защото в края на миналата година за всички стана ясно, че една голяма група хора остават без лични асистенти“, коментира депутатът от БСП Надя Клисурска в „Денят ON AIR“.

Според нея, когато социалният министър Деница Сачева е заговорила по темата защо 13 000 лични асистенти остават на улицата, тя е говорила за Закона за личната помощ, който няма общо с този проблем.

Клисурска допълни, че услугите в домашна среда преди са се предоставяли по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, а след това с постановление на Министерския съвет.

„Ние сме поставяли този въпрос – за необходимостта от разширяване на обхвата, защото голяма част от българските общини нямаха такава услуга. Подкрепям всеки един от страховете на майките на децата с увреждания, защото те извоюваха този закон за личната помощ“, заяви депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

И отбеляза, че от бюджета са отпуснати 16 млн. лева за заплащане на услугите в домашна среда, но тази сума би стигнала едва за 2000 души.

Народното събрание прие промени в Закона за висшето образование. Те целят усъвършенстване на системата чрез въвеждане на модел на управление, базиран на прозрачност, отчетност и ясни отговорности.

„БСП подкрепи на 90% предложените изменения в закона. Действително неговата цел е повишаване на качеството на висшето образование, защото ако се сетим за рейтинговата система, която го оценява, ние сме на незавидни задни места“, коментира Клисурска.

Тя добави, че от БСП са предложили увеличение на заплатите на преподавателите – съответно 2 минимални работни заплати за асистентите, 3 за главните асистенти, 4 за доцентите, 5 за професорите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!