FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Лоялност, нравствена чистота: БСП търси критерии за лидер

С минута мълчание в памет на Стефан Данаилов и проф. Любен Корнезов стартира пленумът на БСП. Днес там се събра левицата, за да разгледа проект на правила за реда и условията за провеждането на пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.

По Устав мандатът на председателя на партията е 4 години и към 2020 г. изтича този на Корнелия Нинова. Тя бе избрана да оглави БСП на 8 май 2016 г. по време на първото заседание 49-тия конгрес на партията.

Членовете на Националния съвет на БСП разискват и позиция по заявените предложения на българското правителството за въвеждане на контрол над дейността на прокуратурата и главния прокурор.

Националният съвет на партията определя правилата, по които левицата за първи път в своята история ще гласува пряко за свой партиен лидер на вътрешни избори. Очаква се събитието да се случи през април, защото по устав то трябва да бъде 120 дни преди конгреса на партията, който най-вероятно ще бъде през май.

Още по темата

14 дек 2019 08:45

40

Политическа лоялност, нравствена чистота, диалогичност и комуникативност – това са част от основните критерии, на които трябва да отговаря лидерът на левицата.

На заседанието се заговори и за това, че 27 – половината от присъстващите червени депутати в залата, гласуваха за кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ при положение, че ПГ на БСП беше категорично решила, че ще гласува против.

„Видно е, че има напрежение, което аз смятам, че ще бъде обсъдено в залата. Какво се е случило, какви са били решенията на парламентарната група и защо се стигнало до това напрежение, защо се е стигнало до това гласуване. Тези неща, които се изговориха в публичното пространство – те трябва да бъдат виждания на националния съвет, но своевременни, защото много често става така че ние казваме: сега ще променим закона, а не знаехме ли преди две години, че ще има избор на главен прокурор. Че има напрежение е видно и това не може да се скрие и няма защо да бъде скрито – по-добре е нещата да се казват такива, каквито са.“, заяви Борислав Гуцанов от БСП, цитиран от БНТ.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!