FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ловният сезон: Отстреляха над 40 диви прасета в Пернишко

Ловният сезон: Отстреляха над 40 диви прасета в Пернишко

Архив: Булфото

В Пернишка област са отстреляни над 40 диви прасета от началото на ловния сезон на местен дребен и едър дивеч, съобщиха от областната администрация.

Пробите от труповете на животните се предават в сборен пункт на Държавно горско стопанство „Радомир“, откъдето се транспортират за изследване в сертифицирана лаборатория в София.

Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в региона през последната седмица, но остава регулаторния контрол.
В края на септември бе установена зараза при диво прасе на територията на Ловно-рибарско дружество „Садовик“, община Брезник.

Пробите от изследванията в сертифицираната референтна лаборатория в София потвърдиха геном на вируса.

В област Перник в инфектираната подзона „Б“ попада ловище „Ушек“ към Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“. Тя обхваща площ не по-малка от 25 км и радиус 3 км от констатирания случай.

В подзона „В“ са ловищата Ветрен и Изворите, намиращи се на територията на „Витошко-Студена“, както и Предоставен ловностопански район Горна Диканя, попадащ в териториалния обхват на Държавно горско стопанство Радомир. Инфектираната подзона се простира на площ не по-малка от 172 км и радиус 8 км от констатирания случай.

В инфектираните зони са поставени обозначителни табели. В тях могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности – събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм при осигуряване и спазване на мерките за биосигурност, съобщава БТА.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!