FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Линейки пристигат на адрес след 6-7 часа, няма лекари

Спешна помощ закъснява заради тежък кадрови дефицит. Случва се линейките да пристигат на сигнал след 6-7 часа, призна говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска по bTV.

„Това е изключително много време, но когато няма кой да го изпълни, омагьосаният кръг се върти твърде бързо. Нашите линейки през това време са на други адреси“, каза тя.

Още по темата

1 ное 2020 09:08

230

31 окт 2020 13:53

159

„Колегите ми са на прага на изнемогата. Лети се непрекъснато, няма спиране. Адресите за COVID-19 валят един след друг“, допълни Сунгарска.

По думите й, за да се изпълнят само COVID адресите, един екип за един час трябва да отиде на четири или пет адреса. А след всеки такъв адрес екипът се прибира, за да се обеззарази заедно с линейката.

„Когато се вземе пациент в тежко състояние, се взима и второ мнение от координационния център, където има още един специалист, който да прегледа болния. Има и служители на РЗИ, които имат постоянна връзка къде колко легла има. Но тези легла, които ги има, са едно-две и докато линейката стигне до „Пирогов“, например, леглото вече е заето“, обясни Сунгарска по отношение на проблема с липсата на свободни легла и обикалянето по болници.

Според нея е добра идеята бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на Спешна помощ.

„Ние сме във война, така че ми звучи добре да впрегнем всички ресурси, за да се справим с тази пандемия. Нашият ресурс не стига от доста години и това е известно“, каза тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!