FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Лекари алармират: Здравеопазването ни е във фалит!

За 2020 г. ще бъдат отпуснати над 200 млн. лв допълнително за болнична помощ. 70% от тях трябвало да отидат за заплати на медиците.

Още по темата

7 окт 2019 13:34

23

7 окт 2019 12:48

14

7 окт 2019 10:29

16

„И 2 милиарда лева да се изкарат, няма да бъдат достатъчни, ако не се оправят пробойните в тази система и докато не стане ясно на всички, че никой нищо не дава. Единствените, които дават, са българските граждани“, коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му когато се разболееш, се налага да вадиш пари от джоба си. Според него политиците продължават да вадят и дават нещо, но в здравното осигуряване не би трябвало някой да дава.

„С един и същи номер се минава поредна година. Първото „даване“ беше преди евроизборите. Обещаха се, нищо не се случи. Категорично никой нищо не дава. Това са пари от нашите здравни вноски. За следващата година е записана по-висока минимална работна заплата и от там ще дойде ръст“, обясни бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Емил Райнов.

По думите му и 2 пъти да се увеличат цените на клиничните пътеки, няма гаранция, че заплатите на протестиращите ще се вдигнат.

Експертите коментираха, че здравеопазването ни отдавна е фалирало, а според Райнов разковничето се крие в принципите на болниците.

„Някой не изпълнява това, което е негово задължение. Има собственик – той решава тази болница ще съществува ли, ще бягат ли кадрите или ще фалира“, коментира бившият министър на здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.
 
Според Хасърджиев колкото и да е добър един директор, ако няма финансови механизми, с които да реформира болницата, не може да се оправи при положение, че държавата не е създала условия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!