FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Къде са местните стоки по щандовете?

Местните стоки трудно се намират по щандовете на хранителните магазини у нас. 540 местни производители на храни успяха да пробият родните вериги след приемането през пролетта на постановление №70 от Министерски съвет за предоставяне на достатъчно място в хипермаркетите за регионални стоки. Толкова са сключените нови договори на основата на приетото постановление, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Проверка на „Телеграф“ в търговските обекти обаче установи, че местните стоки буквално трябва да се търсят с лупа и пак трудно могат да се намерят. Някои вериги още пролетта обявиха, че ще ги обозначават със специални етикети, а други – че са ги разхвърляли сред останалите стоки.

В един от софийските обекти на голяма верига има обособен щанд за местни стоки, на които могат да се намерят сирене, кашкавал, кисело мляко извън познатите ни индустриални производители, но той е с размери едва метър на метър. В други обекти от същата верига обаче такива щандове няма.

Въпреки това Българската агенция по безопасност на храните, която е натоварена с контрола по изпълнение на постановлението, досега не е налагала глоби за нарушения, независимо, че такива очевидно има. Връчени са само 44 предписания на бизнес операторите, като в голямата си част те са за неспазване на изискването за поставени обозначения по подходящ начин, от който да бъде видно за потребителите, че предлаганите продукти са произведени от регионални производители. Всички предписания са изпълнени в срок и затова няма наложени санкции с акт за установяване на административно нарушение, посочиха от МЗХГ. Припомняме, че глобата за неизпълнение по Закона за извънредното положение, стигаха до 25 000 лева и до 50 000 лева при повторно нарушение. А срокът на действе на постановлението бе до края на годината.

По данни на БАБХ търговските вериги, попадащи в обхвата на ПМС№70, са 23 с около 800 търговски обекта. Те са задължени да предлагат регионални храни, произведени в съоветната област или съседните на нея.

Въпросът с местните стоки във веригите стана отново актуален след като преди десетина дни Европейската комисия изпрати т.нар. мотивирано становище, в което отново се иска задължението веригите да предлагат местни стоки да отпадне. Това е втората стъпка в процедурата след официалното уведомително писмо до България през май.

Според Еврокомисията страната ни налага на търговците на дребно дискриминационни мерки, защото те трябвало да третират по-благоприятно местните хранителни продукти като мляко, риба, месо, яйца, мед, плодове и зеленчуци. Подобно задължение противоречало на свободното движение на стоки, което се гарантира от чл.34 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Създаването на предимства за местните храни дискриминирало техните вносни анолози. Ограничавала се и свободата на търговците сами да решават какъв да е техният асортимент и те се принуждавали да адаптират веригите си на доставка. България има срок до 30 декември да отговори на аргументите на Брюксел. След това ЕК може да реши да отнесе случая до Съда на Европейския съюз.

И докато Брюксел ни плаши със съд за това, че се опитваме да защитим местното производство, други европейски страни водят последователна политика да налагат регионалните продукти.

Такива примери са Финландия и Франция. Финландия е твърдо ориентирана към протекция на местните си производители. Там щандовете са с фински плодове, зеленчуци и сирена, но има и много холандски, които са по-евтини.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!