FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Купувачите на имоти по Черноморието са предимно българи

След няколко годишна доминация на чуждестранните купувачи на жилища по българското Черноморие, тази година тенденцията се обърна и имоти в региона купуват предимно българи. Причината са ограниченията при пътуване, наложени заради разпространението на коронавируса. Това отчетоха експерти по време на онлайн дискусията на Imoti.net, която се проведе на 2 ноември и се излъчи на живо в сайта и социалните мрежи на Imoti.net. Търсят се предимно завършени и по-големи жилища, както и къщи в близост до градовете, а цените остават сходни спрямо нивата от миналата година.

В началото на 2020 година пазарът на недвижими имоти в района на Северното Черноморие е започнат силно, но с въвеждането на извънредното положение огледите рязко намалели. В средата на май интересът към жилищния пазар се възвърнал, но специалистите отчитат промени в предпочитанията на купувачите.

„Преди пандемията търсенето беше ограничено до съответното населено място, докато сега обхватът е значително разширен, като се търсят жилища с по-голяма площ и къщи със собствен двор. Сега купувачите отделят повече време за огледи, а периодът на размисъл е по-дълъг“, обясни Елена Унджиева, оценител в агенцията за недвижими имоти „Явлена“.

Експертите отчитат, че във Варна и региона се търсят къщи между 150 000 и 300 000 евро. Интерес има и към имоти в Балчик и Каварна. Сключените сделки с имоти в морската столица през третото тримесечие са намалели с 2% спрямо същия период на миналата година, но почти няма корекция на ценовите нива, отчитат експертите. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в завършени сгради.

„Сделки за имоти в строеж на ранен етап се осъществяват само за сгради с много добра локация, които се изпълняват от определен инвеститор“, заяви Унджиева.

Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) коментира, че през последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във Варненска област са продадени „на зелено“.

„Очакванията са, че новото строителство ще продължи да се развива с нормални темпове. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено“. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството“, заяви Точевски.

 В най-големия град по Южното Черноморие – Бургас, имотният пазар е стартирал годината по-слабо от останалите големи градове в страната и тази тенденция се запазва до края на годината, стана ясно по време на онлайн дискусията на Imoti.net.

„Забелязва се разминаване на очакванията на продавачи и купувачи по отношение на ценовите нива. Стигна се дори до оттегляне на имоти от пазара, тъй като цените им бяха сметнати за неприемливи от купувачите. В града няма толкова активно строителство и засега купувачите остават наблюдатели на пазара“, обясни Елена Унджиева в разговор с водещата и мениджър на Ïmoti.net Снежана Стойчева.

По думите на Николай Ламбуров от НАСП по Южното Черноморие има два или три нови проекта на етап строеж, които са част от затворени комплекси с вече изградени етапи и инфраструктура. „Наред с българите сред купувачите в района са и германски граждани с руско потекло. През последната година те са се насочили предимно към имоти в курортите Слънчев бряг и Свети Влас“, коментира Ламбуров. 

Тази година в района на Южното Черноморие са се търсели предимно жилища във въведени в експлоатация нови комплекси, където средните цени са били между 900 и 1200 евро на кв. м., а средните площи на апартаментите са между 60 кв. м. и 100 кв. м.

Несебър, Равда и Царево също са привлекли български купувачи, търсещи второ жилище или имот с инвестиционна цел. Купувачите са избирали предимно завършени и обзаведени жилища с гледка към морето и без такса за поддръжка на имота. Интерес е имало и към нискобюджетни къщи на цена до около 50 000 евро, разположени до 15 км от морето.

От Пощенска банка също отчитат интерес към къщи в района на Черноморието.

„Целта ни е да дадем не само жилищен кредит, а и нещо допълнително, което да добави стойност за клиентите, като фиксирани лихви, възможности за отлагане на вноски, спестовния кредит, с който клиентът сам намалява вноската си“, обясни Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“, Пощенска банка.

Цялата дискусия може да гледате ТУК. Онлайн дискусията за имотния пазар в Черноморския регион е част от поредица онлайн студиа, които търсят експертно мнение за развитието на имотния пазар в отделните региони на страната. Следващата онлайн дискусия на Imoti.net ще се проведе на 7 декември и ще анализира състоянието на имотния пазар в София и региона.

Онлайн дискусиите на Imoti.net се провеждат с генералното партньорство на Пощенска банка, основен партньор е Национална асоциация на строителните предприемачи и с подкрепата на ЗАД „Армеец“.

Медийни партньори на онлайн дискусиите на Imoti.net са Investor.bg, Money.bg, „Мениджър“ и „Градът Медиа Груп“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!