FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Купеният вот – най-сериозната пречка за честността на вота

Машини ще доставим, пари ще се дадат, организация ще се направи, най-трудно е, според мен, да преодолеем корпоративния и купения вот, коментира президентът Румен Радев на организираната от него на „Дондуков“ 2 среща с представители на ЦИК, на институциите, свързани с провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес. Целта на срещата е да бъдат набелязани проблемите и начините за тяхното отстраняване.

Още по темата

7 ное 2019 11:20

71

6 ное 2019 10:27

51

Президентът Радев се позова на статистика и доклади, предоставени от ДАНС, МВР и прокуратурата, според които няма съществени разлики между местните избори през 2015 г. и тези през настоящата година. Гледайки всичко това, което и социолози и политолози, експерти, обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони, заяви президентът Радев, цитиран от БТА.

Той очаква да чуе от присъстващите експерти предложения за мерки за справяне с проблема на корпоративния и купения вот, който определи като срамен.

Това е срамно да се случва в европейска държава в 21-ви век, коментира Радев, като добави, че трябва да се върви към категорично увеличаване на тежестта на наказанията – и административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението, как ще ги класифицираме, кои са административни нарушения, кои – криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията, заяви Радев.

Това подменя вота на гражданите, коментира той, като добави, че от честността и прозрачността на изборите зависят не просто демокрацията, а легитимността на управлението и на институциите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!