FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Красен Станчев: Ще има проблем с изплащането на пенсии следващите години

Красен Станчев: Ще има проблем с изплащането на пенсии следващите години

Снимка: БГНЕС
Бюджет 2021 не е социален, той дори може да се окаже антисоциален. Дефицитите на Националната агенция по приходите ще бъдат задълбочени и ако не следващата, то през 2022 или 2023 г. ще има проблем с изплащането на пенсии у нас. Това каза Красен Станчев, икономист, основател на Института за пазарна икономика, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Станчев коментира силните и слаби страни в българския бюджет за 2021 г.

“Очакваният ръст на икономиката за следващата година е много завишен, много са увеличени очакванията за приходи, разходите спрямо тази година”, посочи икономистът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той даде за пример очакванията за приходи в размер на 47 милиарда лева – с 4 милиарда лева повече от тази година, което определи като нереалистично.

“България имаше най-висок дял на фискалния резерв спрямо брутния вътрешен продукт в Европейския съюз… Вместо да се отпуснат средства в икономиката в началото на пандемията и сега, те се отпускат по-нататък. Това е доста необяснимо”, каза гостът.

Станчев изтъкна, че на по-ранен етап са били нужни разходи за здравната система – за по-високи заплати, по-добро обучение на специалистите, повече медикаменти и оборудване.

Как икономистът коментира най-голямото споразумение за свободна търговия в света, сключено между 15 държави от Азиатско-тихоокеанския регион. – във видеото.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!