FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Колко ще са първокласниците в София наесен?

Колко ще са първокласниците в София наесен? Очаква се първокласниците в София за новата учебна 2018/2019 година да са около 12 300 или малко по-малко от настояващата учебна година.

Това коментира пред БТА Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието в София-град.

„Това обаче е динамична прогноза, защото не се знае колко деца ще дойдат с родителите си от страната в София, за да учат в първи клас, както не може да се прогнозира дали деца със семействата си ще напуснат столицата преди 15 септември“, поясни тя.

По думите й специфичното в София е, че за първи клас има прием в държавни училища, в общински училища – в най-масовия случай, в частни училища, а има и училища към Министерството на културата.

За всички първокласници в София ще има места за новата учебна година, увери Кастрева. „През новата учебна година очаквам около 200 училища в столицата да отворят вратите си за първокласници, но вероятно децата ще са малко по-малко от учениците в първи клас от настоящата учебна година – по данните на ГРАО, като родени деца“, обобщи Кастрева.

Приемът на документи за първи клас в София започна на 16 април и ще продължи един месец. Класиранията се очакват след 20 май, а записванията на първокласниците ще става с оригиналите на удостоверенията за завършен подготвителен клас или група. Тези записвания на първокласниците в училищата са в началото на юни./ dariknews.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!