FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Колко точно са заразените с COVID-19 у нас? Няма пълна яснота

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 10, а оздравели и изписани след болнично лечение са 20.

„Не може да се каже доколко са адекватни мерките, ако липсва оценка на кризата и не може да се направи прогноза. Ако се спрем на цифрите, които ни съобщават от Щаба, тези числа по никакъв начин не кореспондират с блокирането на цялата държава“, коментира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в „Денят ON AIR“.

Още по темата

1 апр 2020 17:01

99

1 апр 2020 15:57

738

Според него страната ни е трябвало да прави масови тестове, за да може да се прогнозира кога да очакваме пик. „Лекарите в страната са около 30 000 и още толкова медицински сестри. Вярно е, че не всички работят с болни с коронавирусна инфекция, но поне 10 000 души са ангажирани. Това са хора, които трябва да бъдат тествани непрекъснато, защото най-лесно могат да се превърнат в източник на заразата и вместо да помогнат на болния, да му навредят“, каза д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че здравните заведения не извършват друга болнична дейност и това води до риск медицинските центрове да останат без финансиране.

По думите му е неприемливо месец след обявяването на първия случай на COVID-19 у нас да няма яснота какъв е размерът на заразяването и как се развива то.

„Продължаваме да нямаме яснота колко са реално заразените – 400, 4 000 или 40 000“, допълни той. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!