FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кой натиска журналисти в БНР? Със сигурност не бил Борисов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов не е оказвал натиск върху ръководството на БНР, нито върху журналисти. Това стана ясно то думите на главният прокурор Сотир Цацаров пред временната комисия в парламента за БНР.

„Става ясно, че твърденият от Силвия Великова натиск върху БНР не идва от министър-председателя“, отсече той.

„Що се отнася до това, дали има яснота кой е политикът, за момента няма такава яснота. Значи няма яснота по простата причина, че генералният директор на радиото категорично отрича такъв разговор, имам предвид разговор въобще на такава тема да се е провеждал. Обяснение, че разговор на такава тема е провеждан дава Силвия Великова. Цацаров цитира показанията на Силвия Великова: „Костов отговори: „Дразнят се като те слушат“. Попитах го кой се дразни, той отговори, че няма да ми каже, но се дразнят от начина, по който коментирам порцедурата по избор на главен прокурор. Попитах го дали натискът идва от номинираният или от главният прокурор“, т.е. от мен – „На което той каза: „Обадиха ми се читирима души, – ти ги познаваш, не мога да ти кажа“, цитира Цацаров отново обясненията на Великова за разговор между нея и Костов.

Още по темата

2 окт 2019 12:53

7

27 сеп 2019 14:56

57

„Малко по-долу в обясненията става ясно, че и лицето, от което идва този натиск не е и министър-председателят“, каза още Цацаров, цитиран от „Фокус“.

Цацаров отбеляза,че прокуратурата се занимава с това да търси извършено ли е престъпление и има ли основание за привличане към отговорност на определени лица.

„Прокуратурата обаче не може да се занимава с решаването на проблемите на радиото, те са в компетенцията на СЕМ и другите органи“, каза той.

По думите му в прокуратурата са се развили пет сюжетни линии и материали.

„Първата сюжетна линия касае така нареченото спиране на радиото и по-специално на програма „Хоризонт“, обясни още Цацаров, цитиран от „Фокус“.

Той припомни, че за това е била разпоредена от негова страна проверка. „Проверката бе заложена от ДАНС, извършена е също така чрез изискване на документи от КРС и от СЕМ. След приключването на проверката бяха оповестени резултатите от нея. Те показаха, че за дата 13 септември, когато радиото е спряло своето излъчване, действително е съществувал план за профилактика, само че той е обхващал само три предавателя. Тези предаватели са в Белоградчик, Ивайловград и Тръщеник“, обясни още Цацаров.

По думите му това не е следвало да се отрази на излъчването на „Хоризонт“ в цялата страна.

„Необходимост от профилактика не е имало“, допълни още той.

Той уточни, че са разпитани множество лица в качеството на свидетели, включително и длъжностни лица.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!