FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Кой каза, че е скъпо в столицата? София е 106-ият най-евтин град в света

София е 106-тият най-евтин град за живеене в света. Столицата е паднала от 90-та позиция през 2019 г.на 106-та през 2020 г., показва проучването The Worldwide Cost of Living на The Economist.

Българската столица е с най-голям спад в класацията. След нея е Казабланка – с 14 позиции за година.

Мароканският град дели 106-тото място със София, допълва „Монитор“.

Рим и Дюселдорф са се върнали с 11 позиции назад и делят 43-то място в класацията. Оманската столица Маскат е 102-ра, като спадът й в рейтинга е с 10 места. Същите са показателите и за Белград. Главният град на Сенегал Дакар и австралийският Пърт също отчитат понижение на рейтинга си за евтин живот с по 10 позиции и в общата класация заемат 112-то и 74-то място.

Най-голямо поскъпване е отчетено в Истанбул, Киев и Бостън, които се нареждат на съответно 96-то, 86-то и 33-то място. При тях покачването в позициите е с между 18-24 места нагоре. Заедно с американския град е Москва, но руската столица отчита изкачване с 16 позиции.

Най-скъпи в света са азиатските мегаполиси Осака, Сингапур и Хонконг, които имат индекс 102 над базовия на Ню Йорк, който винаги е 100. Сингапур и бившата британска колония, сега обособен район на Китай, запазват втората и третата си позиция. Четвърти е Ню Йорк, а пети с индекс 99 е швейцарският град Цюрих.

Най-евтин с индекс 25 е животът в сирийската столица Дамаск, която и през миналата година е била на същото ниво на класацията – 132-ро. След нея по евтиния е Ташкент, столицата на Узбекистан. Главният град на бившата съветска средноазиатска република има индекс 35. След нея по евтиния с индекс 34 е друг град от района – бившата столицата на Казахстан – Алмати. На 129-то място с еднакъв показател 35 са икономическият център на Пакистан – Карачи и аржентинската столица Буенос Айрес.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!