FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Как ще ги стигнем румънците при пенсиите?

Румъния готви рекордно увеличение на пенсиите през септември. Планът на кабинета, който встъпи в длъжност миналия месец, предвижда ръст от 40%. Това е най-голямото увеличение на пенсиите от три десетилетия. 

Ако трябва да говорим в цифри – Румъния предвижда средният размер на пенсиите в страната да стане 371 евро. За сравнение, от 1-ви юли средната пенсия у нас ще достигне 412 лева или 211 евро. 

Каква е разликата при пенсиите у нас и в Румъния?

„Пенсиите в Румъния се облагат с прогресивен данък върху дохода. В Румъния пенсионерите не получават много неща, за които българските пенсионери не плащат – като карти за пътуване, като облекчения, свързани със здравето и лечението. Механичното сравнение няма да ни доведе до верни изводи. Ако ще сравняваме нещо, трябва да го изследваме в цялата му пълнота. Дори ако сложим само данъците, ще се окаже че покупателната сила на българската пенсия в никакъв случай не е по-малка от тази, която ще има румънската пенсия“, коментира Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!