FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Какъв е рискът при инвестицията в ново строителство?

Какъв е рискът при инвестицията в ново строителство?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Пазарът на недвижими имоти у нас показа, че е адаптивен и стабилен. Резултатите за третото тримесечие са доказателсто на тезата, че имотите са сред най-големите убежища за пари, но въпреки всичко инвестирането в ново строителство носи със себе си и неизмерим риск. Това заяви Николай Господинов, собственик и изпълнителен директор на iBrockers, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Новото строителство е един от най-важните сегменти на пазара на недвижими имоти – всеки си мечтае да се премести в нов дом и навсякъде по света има държавна политика, която насърчава подобни инвестции, но в България такава няма… Банките, които са най-големият играч на пазара, рядко финансират строителства в начален етап, дори и понякога въобще не го правят, тъй като целият строителен процес се случва доста тихо и под радара, като само и единствено строителят може да реши кога е завършен проектът. Предварителните договори никъде не се регистрат и така той може препродава един имот десетки пъти“, обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Като съвет за желаещите да инвестират в ново строителство Николай Господинов заяви, че е по-добре първоначалната вноска да бъде около 10-15% от стойността на имота, като останалата част да бъде изплатена при Акт 16.

Относно отраженията на Covid върху пазара на недвижими имоти Господинов посочи, че най-голяма промяна се забелязва в отношенията между наемодател и наемател, като „след тези два-три месеца на шок пазарът за жилищни имоти започна да си възвръща предишните нива“.

„Банките, като основен инструмент за финансиране, бяха в началото доста по-рестриктивни при отпускането ипотечни жилищни кредити, а в момента всичко се нормализира. От близо десетина години практика им е била винаги една и съща – 20% самофинансиране и 80% банково финансиране, но всичко зависи и от оценката на имота“.

Целия разговор – във видеото.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!