FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Какви са стъпките за приемане на човек със симптоми на коронавирус?

Здравният министър с право може да прекрати финансирането на болница от НЗОК, смята анестезиологът д-р Иван Колчаков.

„Ние сме държава, която е построена на правила и законност. Министърът на здравеопазването е органът, който издава разрешението за всяко здравно заведение – частно, общинско или държавно. В неговите правомощия е не само прекратяването на договор между болница и Здравната каса. Ако не се изпълняват национални противоепидемични мерки – може да се премине и към отнемане на лиценз – временно или трайно“.

Така анестезиологът от УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Колчаков коментира пред Нова тв думите на здравния министър, който се закани да прекрати плащанията от НЗОК, ако болници не изпълняват заповедите му.

Той посочи още, че няма значение каква е собствеността на едно здравно заведение, защото то участва в националната здравна система.

Още по темата

2 ное 2020 06:05

140

1 ное 2020 16:35

136

Д-р Колчаков обясни и какви са стъпките, които се предприемат, в случай, че в болницата, в която работи отиде пациент със симптоми на коронавирус, но без PCR тест.

„Вече в България работи Национален координационен център, в който има пълна информация за наличностите на свободни легла във всички здравни заведения. Ние не можем да върнем пациента, а трябва да установим дали има заразяване. Ако има – се информира координационният център и в случай, че при нас няма места, той се транспортира до най-близката болница“, каза анестезиологът.

Докато пациентът изчаква резултатите от теста си, за него се полагат грижи, категоричен беше д-р Колчаков. Анестезиологът  разясни, че в болницата, в която работи, има 35 легла, които са запълнени. 30 от тях са за по-леките случаи на COVID-19, а 5 са интензивните. Има обаче възможност за разкриване на общо 60, с което болницата утроява капацитета си.

Според него българската здравна система в момента се справя на средноевропейско ниво. Допълни обаче, че в нея има много тежки проблеми.

„На първо място проблемът е с човешкия фактор. Ние сме го казвали многократно. В момента медицинските сестри са под 30 000. Има и много възрастни лекари, които продължават да работят“, заяви д-р Колчаков.

Той бе категоричен, че проблемът в здравеопазването е хроничен. „България си позволява лукса от десетилетия наред да отделя два пъти по-малък дял от БВП за здраве, отколкото е средноевропейският. В Европа се отделят 9-10%, у нас делът винаги е под 5%. В пари това означава – България годишно има около 700 лв. за здраве. В Европа средното е около 3 500 евро, което е 10 пъти повече. Когато България заделя малък дял, ще получи това, което заслужава.“, обяви медикът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!