FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Йорданка Фандъкова: Мерките в София още не са достатъчно строги

„Мерките в София още не са достатъчно строги. Важно е да знаем, че от всеки от нас зависи какви ще бъдат. Призовахме студентите да преминат на онлайн обучение. Вчера министърът на образованието даде такава възможност и на директорите на училища. Днес на щаба ще коментираме няколко теми – да дадем по-точни указания на директорите, защото те не са лекари. Според членовете на медицинския съвет, който сформирах, подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия – при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес. Имам много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено. Възложила съм да се намери такава възможност. Не можем да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова преди днешното заседание на софийския оперативен щаб.

„Разговарях с проф. Николай Витанов вчера. Той обеща да приложи своя модел към данните за града и да ни дава информация  за тенденциите и перспективите пред града, за да може да взимаме по-бързо решение за нови мерки“, подчерта Фандъкова.

Тя напомни, че маските на закрито са задължителни. Отправен е и апел към работодателите да организират служителите си да преминат на работа от вкъщи, където е възможно. Фандъкова е разпоредила всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите, за да не спира работата на цели системи в града.

Фандъкова е готова и на диалог със Сдружението на заведенията, но подчерта, че мерките трябва да се спазват стриктно.

„Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог“, каза Фандъкова и посочи, че за разлика от кафенета и ресторанти, където може да се спазва дистанция, в нощните клубове, такава възможност няма.

В час пик в столицата пък вече са увеличени влаковете в метрото по първата линия.

„В момента всеки ден с метрото се движат около 240 000 – 250 000 души при 340 000 – 350 000 души преди извънредното положение. От миналата седмица пускаме междинни влакове, които по принцип стоят в топъл резерв. Почти всички машинисти вече преминаха през тест – става дума за около 220 души. Има още 30-40, които ще бъдат тествани. Засилихме дезинфекцията в депото, работните помещения, включително правим и йонизация на въздуха“, обясни шефът на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!