FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Икономист: Кризата ще удари заети „на парче“

Държавните механизми за защита ще предпазят единствено наетите в светлия сегмент на икономиката, а заетите и работещите в сивия сектор ще бъдат сред най-уязвимите в тази ситуация. За това предупреждава икономистът Петър Ганев. По думите му кризата около коронавируса ще удари много силно рискови групи.

Още по темата

24 мар 2020 10:40

47

16 мар 2020 17:35

94

„Големият проблем е, че много хора, които разчитат на динамиката в икономиката и нямат никакви „запаси”, просто получават някакъв доход, който веднага се харчи, но ако стане проблем, винаги могат да станат таксиметрови шофьори, да отидат в строителството, тоест динамиката на пазара на труда им позволява оцеляването, в момента, когато си в пандемия и трябва да си стоиш у вас – няма как да намериш тази нова работа, ако те уволнят. Липсата на тази динамика удря огромна част от такъв тип работници, на които изведнъж доходът им става нула, а пък разходите си текат. Така че има някои групи, които са доста по-тежко ударени и те не са традиционният нает труд“, коментира икономистът в интервю за БНР.

Според Петър Ганев социалният патронаж например, който обичайно е в сянка и е пренебрегван, изведнъж се сдобива с централна роля в събитията. „Такъв тип елементи трябва да бъдат максимално подкрепени и най-вероятно да си вземем поуки за края на извънредното положение – кои услуги работят и кои постигат по-малък успех“, коментира той.

Необходими ли са мерки срещу спекулата? Ако в целия свят е повишено търсенето на маски и дезинфектанти и ти ги внасяш отвън, където цената вече е по-висока, логично е, че нямам как да ги продаваш на цената отпреди три месеца, отбелязва Петър Ганев. По думите му „такава обща рамка, която да обхване всички, просто не работи“.

По думите му има избор и изобилие от хранителни стоки, но случаят с маските и дезинфектантите е по-различен.

След излизането от настоящата ситуация централното планиране трябва да бъде изместено от връщане на свободата, убеден е икономистът.

„Тогава най-важно ще бъде бързо да се преструктурира икономиката, хората. Тези, които са изгубили работни места, бързо да намерят нови. Бизнеси, в които веригата за доставки е прекъсната – примерно произвеждането на компоненти за автомобилни части, но заводът в Германия или не отваря, или вече се е преориентирал в друга посока, да могат бързо и те да се преструктурират. Тази свобода ще ни е особено важна. Както бързо минахме от свобода към извънредно положение, в един момент ще трябва много бързо да минем обратния път“, посочи икономистът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!