FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Извънредното положение у нас било в мека форма

От 14 май България вече не е в извънредно положение, но заради коронавируса здравният министър ще може да въвежда „извънредна епидемична обстановка“ на територията на страната или в даден регион.
Извънредното положение винаги е изпитание за Конституцията, за всяка правна система. Ние минахме мека форма на извънредно положение. Справихме се успешно и Конституцията издържа в това напрежение, което е тест колко добра е Конституцията от 1991 г. Това каза за „Денят ON AIR“ експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки.

„Бях приятно изненадан от начина, по който управляващите се справиха, Борисов има управленческа интуиция, извънредното положение беше неговата стихия. Много неща се правиха опитно, но те станаха и се развиха в правилна посока“, допълни той за Bulgaria ON AIR.

По думите му, по дефиниция президентът не може да е опозиция, той е обединител на нацията, бил избран да пази Конституцията и било грешка да опитва да я промени.

„Радев прави нови и нови грешки, но институциите показаха, че издържат на напрежението“, каза още проф. Близнашки.

„Опозицията не можа да намери верният тон, те продължиха да крякат, да устройват скандали – това е абсурдно“, допълни той.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!