FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

За Македония, ако трябва – ще се преговаря и 30 години!

Темата за Македония ще е един от най-важните за България външнополитически въпроси в следващите години. Преговорният процес може да продължи с години, ако те се бавят. На нас бързина не ни трябва. Ако трябва, ще се преговаря и 30 години. Това каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов в „Денят ON AIR“.
„Всички политически сили заявиха, че няма да има компромис с българската история. Беше взето решение да се изработи рамкова позиция от Министерския съвет, затова днес той я гласува. Най-важният детайл от него е искането за промяна на учебниците по история, където сме наричани татари, окупатори“, допълни Вангелов.

Той заяви, че промените в македонските учебници не се касаят само до личности като Гоце Делчев и Даме Груев, а за цели епохи.

„В Скопие казаха, че Самуил е български цар, но населението му не било българско. Пренаписването на учебниците в Скопие ще отнеме време. Техните преподаватели сега не могат да кажат историческата истина, дори и да искат“, коментира още Вангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И обясни, че в Скопие си затваряли очите за преброяването от 56-а година и факта, че под графа „майчин език“ всички са написали, че това е българският език.

„Македония по времето на комунизма е била осеяна с антибългарско съдържание. Поставили сме условие това да бъде премахнато. Освен това, в медиите им България не трябва да бъде представяна по очернящ начин“, сподели още депутатът от ВМРО.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!