FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Защо кризата с вируса не обедини политическия елит?

Преди няколко седмици държавният глава Румен Радев видя вероятност от политическа криза заради кризата с разпространението на Ковид-19. Тогава той призова за обединение.
Но има ли още напрежение между политиците у нас?

„Тази криза показа, че голяма част от българските политици не могат в такива моменти да се приземят, да се примирят с реалността и да не занимават хората със себе си и своите амбиции. Не може, когато целият континент и целият свят е блокиран, прилагайки едни и същи мерки, част от българския политически елит да обявява, че това са несъстоятелни неща и че трябва по друг начин да подходим. В крайна сметка в такива моменти трябва да се демонстрира единение с останалите, независимо какви са“, каза политологът доц. Стойчо Стойчев за „Денят ON AIR“.

Той посочи, че в първите дни, когато у нас са били регистрирани и първите случаи на Ковид-19, е имало заявки за единение, но след това са започнали познатите политически престрелки.

„Дори не са престрелки, защото те се правят с аргументи, а тук става въпрос за заяждане на дребно. Стана ясно, че хората не харесват такъв тип политиканстване по време на криза. Когато страната е в криза, гражданите се обединяват около съществуващите политически опции, защото в такива време по-трудно се рискува и се залита към нещо непознато“, допълни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Стойчев коментира, че България е преминала сравнително добре през кризата.

„Виждаме, че обстановката се запазва стабилна и перспективата е добра. Черните прогнози, пророкуване, прокоби за масов глад, безработица и смърт не се случват.  Така или иначе България доста добре стои. Някои сектори и браншове са силно засегнати. В края на годината ще си дадем ясна сметка за кризата – дали сме загубили, колко точно са загубите, какво е направило правителството, за да компенсира тези загуби“, каза още доц. Стойчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!