FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Заради COVID: Квартирите по-дълго без наематели, ще паднат ли цените?

Коронакризата удължава необходимия период за отдаване на жилище под наем в София успоредно с разликите в очакванията на наематели и наемодатели, пише Investor.bg. Качествените имоти, които не се отдават на всяка цена, задържат нивата на офертите си от началото на годината. Спад има основно при едностайните и тристайните апартаменти, докато наемите на двустайните жилища дори отбелязват лек ръст.

Възможно е обаче в скоро време на наемодателите да се наложи да направят компромис заради увеличаването на броя на офертите, което води до още по-голямо отваряне на ножицата между наемните цени и бюджетите на наемателите. И тази тенденция може да се задълбочи след въвеждането на новите мерки за ограничаване на коронавируса, като дистанционното обучение.

Според брокери, преди една година относително ликвидно жилище се е задържало на пазара под един месец, докато сега средният период на отдаване достига до месец и половина или два. През миналата година е имало имоти, за които са се намирали квартиранти с един оглед или за по-малко от седмица, а сега са на пазара повече от месец.

В условията на по-слабо търсене, наемодателите имат само един изход – намаляване на цените. Все пак това са имоти с инвестиционна цел, много собственици си помагат финансово с наемите и нямат опция за оттегляне на имота от пазара. Те по-скоро следват принципа „по-добре да получа някакъв доход“, като това важи особено за жилищата от по-ниските и средни ценови сегменти, смятат брокери.

В момента договори за жилища под наем в София се сключват при средни отстъпки между 8% и 15% от обявените оферти.

Ценовите разлики в София са между 4 евро на кв. м и 9 евро на кв.м и предложение под или над тези нива е по-скоро изключение. Трудно се намира гарсониера под 200 евро месечно и трудно се отдава под наем апартамент с три или четири спални, който е модерен и разполага с над две паркоместа, за над 1500 евро.

Средните наеми на едностайните квартири в центъра на столицата са около 600 лв., двустайните се отдават между 700 и 750 лв., а тристайните – за близо 1000 лв. В по-отдалечените райони, но и в зависимост от комуникативността и състоянието на имота нивата стартират от 450 лв. за едностаен апартамент, 600 лв. за двустаен и около 750 лв. за тристаен. Цените се влияят и от това дали имотът е обзаведен или не, дали е след ремонт, дали в близост има удобства и изградена социална инфраструктура, припомнят брокерите.

Някои агенции в София отчитат повече сделки с тристайни апартаменти в сравнение с 2019 г. и отлив на търсещите в източните райони за сметка на южните.

Още бизнес и финансови новини четете в investor.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!