FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Заради липсата на вода: Перник на режим от 18-ти, та чак до април

„В и К“ – Перник предлага въвеждане на воден режим от 18 ноември за всички населени места, които се водоснабдяват от язовир „Студена“. Това обяви на пресконференция управителят на дружеството Иван Витанов.

Чешмите ще текат всеки ден само от 16,00 ч. до 22,00 ч. на живеещите в градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

При условие, че няма дъжд, този график е предвиден да остане в сила до април, посочи Витанов.

Още по темата

7 ное 2019 15:18

39

6 ное 2019 13:30

32

5 ное 2019 14:19

15

По думите му нивото на водоема към днешна дата е 5,655 млн. куб.м при максимален 25,2 млн. куб.м. Притокът е 29л/сек., разходът е 829 л/сек. Витанов отрече да е правено каквото и да било изпускане на „Студена“ в рамките на едногодишен период. Според него, за да тръгне вода към чашата на язовира, е необходимо да вали ежедневно поне една седмица.

От засушаването почвата се сви и започна да къса водопроводите, обясни другите проблеми Витанов, цитиран от БТА. По думите му само за месеците август, септември и октомври има с 300 аварии повече отколкото същия период на миналата година.

„Снеготопенето не можа да напълни язовира. От пролетните дъждове нито една капка не е капнала“, посочи управителят.

За възможно въвеждане на воден режим община Перник е била уведомена писмено още 7 октомври. Отговор обаче е бил получен едва вчера, каза Витанов.

От 1 ноември е прекъснато водоснабдяването на „Стомана Индъстри“. Ограничението няма да важи за Радомир, който се снабдява от местни източници. Единствено притокът, възлизащ на 50л/сек., предназначен за Радомир, ще влиза в язовир „Студена“.

Режим на водата на населените места, снабдяващите се от язовир „Студена“, е бил въведен последно през 1993г., припомни Витанов.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!